Van der Kloet
De Echte Bakker

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Volkorenbrood: superfood in verantwoord voedingspatroon

Hele winkelschappen liggen ermee vol: quinoa, witte moerbeien, bananenpoeder, rauwe noten en chocolade. Maar wat blijkt? Het grootste superfood ligt gewoon bij de bakker op de plank. Brood. En met name volkorenbrood.

Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel. Het volkorenmeel bevat dus de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de graankorrel. De meeste vitamines, vezels en mineralen zitten aan de buitenkant van de graankorrel. Hierdoor bevat volkorenbrood de meeste goede voedingsstoffen. Als we kijken naar bijvoorbeeld witbrood, wordt het verschil duidelijk. Witbrood wordt immers gemaakt van alleen de binnenkant van de graankorrel. Een combinatie van bloem en volkorenmeel is de basis van bijvoorbeeld bruinbrood. In beide zijn dus minder voedingsstoffen aanwezig dan in volkorenbrood.

Er is gebleken dat brood qua samenstelling met kop en schouders boven veel voedingsmiddelen uitsteekt. Brood is dus zeer geschikt voor als je op zoek bent naar ingrediënten voor een gezonde, verantwoorde levensstijl. En dan natuurlijk vooral volkorenbrood. Als je uitgaat van een gemiddelde van zes boterhammen per dag levert volkorenbrood eenderde van de eiwitbehoefte en een kwart van de vezelbehoefte. En daarnaast bijna de helft van het aantal mineralen dat per dag nodig is en zo’n zeventien procent van de vitamines.